Ras el hanout

Om man är lite lat så är det här ett jättebra tips för att laga god mat. Precis som den indiska curryn och den svenska allkryddan (?) så finns en nordafrikansk variant som heter Ras el hanout. Den består av lite av varje, eller det man har hemma, men här är ett bra grundrecept:

5 lagerblad
1 msk torkad timjan
1 msk svartpepperkorn
1 msk nyriven muskotnöt
1 msk kryddnejlikor
1 msk korianderfrö
1 bit kanelstång
1/2 tsk muskotblomma
3-4 kardemummakapslar
1/2 tsk malen ingefära
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk anisfrön
1 tsk harissa eller cayennepeppar
2 msk rosenpaprika

Ta ut kardemummafröna ur kapslarna och bryt kanelstången i bitar. Kör alla kryddor till pulver i en elektrisk kryddkvarn (för det har väl alla hemma? annars kan man önska sig en i present. det går lika bra med kaffekvarn.) Häll upp på burk med tätslutande lock. 



Man kan utesluta eller byta ut sånt man inte har/vill ha/gillar. Sen är det bara att krydda på! Exempelvis kan man hälla kryddan på aubergine och köra i ugnen, hälla i grytor eller såser eller bara steka i. Jättegott.


Kommentarer
Postat av: art[e]fact

Mm, låter gott!

2007-02-07 @ 11:55:48
URL: http://artefact.blogg.se
Postat av: Edvindiana

Good web with cool info. Thanks.

2009-02-24 @ 08:05:25
URL: http://edvindiana.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0