En snabb demokrati

Moderaterna i Stockholm med stadsborgarrådet Mikael Söderlund i spetsen vill bygga 34 skyskrapor i Stockholm. Frågan har diskuterats på Brännpunkt i SvD de senaste dagarna. Oppositionen ifrågasätter satsningen ur många olika pespektiv, förstås, men ett perspektiv är att de inte förstår hur stadsbyggnadskontoret ska hinna göra alla nya detaljplaner. Majoriteten har nämligen inte skjutit till några nya pengar för alla skyskrapor.

Men Mikael Söderlund är inte oroad över den ökade arbetsbelastningen, eftersom de "har höga ambitioner att förkorta planprocessen".

Hur gör man för att förkorta en process som regleras i lag på demokratiska grunder? Utan fördjupning av översiktsplan måste detaljplanearbetet inledas med ett program. Programmet ska på samråd i minst fyra veckor och sedan genomgå politisk prövning. Även om man nu kan anta att det finns föp för många av de områden där skyskraporna ska byggas, så ska en detaljplan på samråd i minst fyra veckor och sen omarbetas och ställas ut i tre veckor, med annonsering en vecka i förväg. För att inte tala om att man ska pricka in nämndsammanträdanden och förmodligen i många fall även kommunfullmäktigesammanträdanden. Överklaganden i samband med kontroversiella projekt är snarare regel än undantag.

Så Micke, vad är det du ska förkorta? Det enda som är möjligt att förkorta är handläggarnas arbetstid, det vill säga själva arbetet med planerna; kartritandet, funderandet, utredningarna och texterna. Och om det inte finns tid för att GÖRA själva planerna, vad är det då ni ska skicka på samråd?

Och var är länsstyrelsen i den här debatten????

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0