Ett helt opolitiskt val av tidning

Vi bytte från DN till Svenskan för inte så länge sen. Anledningen var att DN hade blivit för rörig. Bilagor flyttades hit och dit och bort och fram och tillbaka. Först var det bäst att ha stort format sen bäst att ha litet. Eftersom jag är en strukturerad människa in i själen gillar jag inte såna fasoner. Dessutom skriver Svenskan mer om stadsplanering och arkitektur än DN och har bättre stockholmsbevakning, trots DN:s stockholmssidor.

En förutsättning för att läsa Svenskan är att snabbt som tusan bläddra förbi ledarsidan utan att ens kasta en blick på rubrikerna. De kan nämligen göra en väldigt upprörd. Särskilt Göran Skytte. Idag gjorde jag misstaget att faktiskt läsa en ledare. Maria Abrahamsson skriver om arkitekturmuseets utställning Ab-norm - hemmet i ett genusperspektiv.

Abrahamsson kritiserar utställningen, bland annat arkitekten Camilla Anderssons könsuppdelade lägenhetsmodeller, där ytornas storlek bestäms av statistiken. Maria Abrahamsson menar att Andersson har överdrivit statistiken - kvinnor i snitt har inte 10 procent lägre lön än män utan 8 procent. Vidare skriver Abrahamsson "om skillnaderna beror på diskriminering eller andra orsaker, är i brist på forskning höjt i dunkel." Är inte bristen på forskning i detta ämne en sak med större anledning att förfasa sig över än två missvisande procentenheter i ett konstprojekt?

Maria Abrahamsson är heller inte nöjd över att Camilla Andersson låtit sig inspireras av Uppsalaprofesson Eva Lundgrens forskning, som visar att 46% av alla kvinnor har utsatts för manligt våld. Lundgrens forskning har ifrågasatts kraftigt för att vara dåligt underbyggd och brista i både reliabilitet och validitet. Jag håller med Maria Abrahamsson om siffrorna därmed inte är särskilt trovärdiga. Men Maria Abrahamsson visar en anmärknignsvärd brist på respekt mot de kvinnor som har utsatts för våld och andra övergrepp och mot dem som fortfarande utsätts för det. Hon avslutar sin ledare "Utställningens syfte är enligt museet att ge en inblick i diskussionerna som förs vid dagens design- och arkitekturskolor. Intressant, ja, men de har inte ett dyft med verkligheten att göra."

Vems verklighet?

Kommentarer
Postat av: Johanna

Andra sidor i svd som man måste bläddra förbi: serierna. Hagbard!, kom igen!

2007-02-09 @ 09:20:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0