Gysinge

Gysinge bruk i södra Gästrikland var under 1800-talet ett av landets ledande järnbruk. Under modern tid har orten blivit en plats att vallfärda till för människor med intresse för byggnadsvård.

På Gysinge centrum för byggnadsvård säljs både nytillverkade kopior av äldre byggmaterial och inredningsdetaljer och äkta vara. De säljer exempelvis nytillverkade, handblåsta fönsterglas och jämför själva misstaget att sätta in aluminiumdörrar och treglasfönster i äldre byggnader med att såga upp en T-ford för att få plats med dörren från en Toyota Corolla.

På Gysinge centrum för byggnadsvård säljs allt från dörrar, väggfärger, bord och trappor till elprodukter, tapeter, beslag och textilier. Gysinge fungerar även som ett museum, där den byggnadsvårdintresserade kan titta på hur gamla hus kan vårdas och varsamt renoveras för att inte förstöras. Bredvid byggnadsvården finns dessutom en matbod, som serverar gårdsproducerad mat i autentiska rum från 1890-talet.

Inte många butiker har mage att ta betalt för sin egen försäljningskatalog. Men Gysinge katalog innehåller mer än byggnadsvårdens egna produkter. Den tar oss med till två hus som har renoverats och återställts till sitt ursprung; en mellansvensk herrgård från 1780-talet och en villa från 70-talet samt till ett nybygge i gammal stil. Dessutom finns i katalogen recept på hur man omfogar en kakelugn, förklaring till hur man renoverar gamla fönster och en beskrivning av hur man gör sin egen 1700-tals rullgardin.

Smakar det så kostar det. Det är inte billigt att handla på Gysinge. Däremot är det väl värt en resa för inspiration.

(Det skulle vara jättefint med bilder här men jag vill inte sno utan rättigheter så jag hänvisar till hemsidan)

Kommentarer
Postat av: Anna

Hej, vilken fin blogg du har. Jättekul och tack för länken!

2007-03-30 @ 15:14:15
URL: http://www.cultdesign.blogg.se
Postat av: Linda

Tack och välkommen tillbaka! Frida tittar in då och då också. Jag kan tänka mig att det är ett åtminstone halvtidsjobb för er att blogga ;-)

2007-03-30 @ 15:18:31
URL: http://sysslor.blogg.se
Postat av: Järnladyn

Här måste jag ju få lov att inflika att även lilla Karlskrona har en fantastisk byggvårdsbutik ute på Marielunds gård.
http://www.carlskronabyggvardsbutik.se/index.html

2007-03-30 @ 18:29:52
URL: http://annika69.blogspot.com
Postat av: art[e]fact

Det är så härligt inspirerande och vacker miljö uppe i Gysinge! Nej, det är ju inte så långt från mig faktiskt och ännu närmare från vår övernattningslägenhet i Sandviken :) Kanske får bli en vårutflykt, det var några år sen jag var där nu..

2007-03-30 @ 23:11:43
URL: http://artefact.blogg.se
Postat av: Anonym

järnladyn: Den butiken verkar också härlig, trist att den ligger så långt bort bara :-(

artefact: Visst är det en fantastisk miljö! Även bruket är ju värt att titta på, när man ändå är i krokarna. Vackert och stillsamt.

2007-03-31 @ 14:11:16
Postat av: mandi

Jag tror det är helt okej att sno en liten bild, med tanke på att du gör reklam för stället ;) Men jag får la anstränga mitt stackars bloggfinger och klicka mig vidare då... ;)

2007-04-01 @ 12:05:32
URL: http://mandimoon.blogg.se
Postat av: Leanderlive

just started reborning and just hooked on as much info as poss; thank you

2009-07-28 @ 13:50:36
URL: http://leanderlive.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0